Elkjøp befester posisjonen som markedsleder i Norden

December 15, 2021

Elkjøp Nordic hadde samlede salgsinntekter i de nordiske markedene på 23,3 milliarder kroner i første halvdel av regnskapsåret 2021/2022. Driftsresultatet endte på 672 millioner kroner. Dermed befester Elkjøp posisjonen som markedsleder i hele Norden.

(Oslo, 15. desember 2021) Elkjøp Nordic hadde samlede salgsinntekter i de nordiske markedene på 23,3 milliarder kroner i første halvdel av regnskapsåret 2021/2022. Driftsresultatet endte på 672 millioner kroner. Dermed befester Elkjøp posisjonen som markedsleder i hele Norden.

Elkjøp Nordic hadde en formidabel vekst fra 19/20 til 20/21 – og fortsetter å vokse i 1. halvår 21/22. Valutanøytralt økte omsetningen med 2,8 % i første halvår fra toppåret i fjor. Regnskapsmessig endte omsetningen på 23,3 milliarder kroner, mot 23,5 milliarder i samme periode i fjor, noe som er 1 % ned fra i fjor som følge av en sterkere norsk krone, men hele 25 % over 19/20. Resultatet ender på 672 millioner, noe som er det nest høyeste resultatet for første halvår noensinne, kun slått av et ekstraordinært fjorår.

Veksten har fortsatt i alle markeder, bortsett fra i Finland, som viser en liten tilbakegang. Norge og Sverige viser den sterkeste veksten med hhv 3 % og 6 %. For nærmere presentasjon av resultatene, se tabellene under. I alle markeder er Elkjøps kjeder markedsledende.

- Vi er utrolig stolte over innsatsen til alle våre 11.000 ansatte. Sammen fortsetter vi veksten i møte med fjorårets koronasalg, som var helt ekstraordinært for både Elkjøp og bransjen, sier konsernsjef Erik G. Sønsterud i Elkjøp Nordic. At vi fortsetter veksten fra det utrolige fjoråret er vi svært godt fornøyd med. I et utfordrende marked med tilgangsbegrensninger, krevende logistikksituasjon og høy usikkerhet har vi samtidig gjennomført omfattende investeringer i vår omnikanal IT-plattform. Dette viser hva vi er laget av, og effektene vi får når dyktige ansatte jobber sammen på tvers av konsern og kjeder, sier Sønsterud.

Halve Norden er klubbmedlemmer
Elkjøps kundeklubb har passert 6,5 millioner medlemmer, noe som gjør den til en av Nordens største. Dette tilsvarer over halvparten av alle husstander i Norden, og veksten har vært sterk helt fra lansering. Bare dette første halve året har klubben vokst med nærmere 800.000 nye medlemmer. Medlemmene står også for en større del av handelen. Nesten halvparten av omsetningen i Norden kommer gjennom kundeklubben.

Netthandel øker
Flere og flere handler på nettet for hjemlevering eller med klikk&hent. Dette har naturlig nok vært sterkest i perioder med stengte butikker, men der butikkene har holdt åpent har kundene foretrukket å komme inn og se varene, og få råd fra ansatte. I høst har det vært gjennomført forbedringer i den digitale handelsopplevelsen med bedre informasjon og oppfølging for kundene, eksempelvis med ny løsning for live videoshopping. I snitt det første halve året har netthandelssalget ligget på 24 %, men under Black Friday var det oppe i 44 %.

Store digitale løft
Koronasituasjonen har tvunget frem raskere endringer for alle. Elkjøp har både gjennomført omfattende oppgraderinger av IT-systemene og kjørt med doble systemer for å sikre gode leveranser. Denne planlagte kostnadsøkningen bidrar til at resultatet går noe ned fra samme halvår i fjor. Det er også investert betydelig i oppgradering av kundesenteret, særlig med tanke på bemanning.

- Kundene endrer seg, markedet endrer seg og vi er inne i den største transformasjonen Elkjøp har opplevd. De siste årene har vi gjennomført vårt største investeringsprosjekt noensinne, gjennom utvikling og implementering av nye systemer som skal gjøre hverdagen for både ansatte og kunder enklere. Resultatet påvirkes selvsagt av dette, men det var ønskede IT-investeringer som var helt riktige å ta for å gjøre oss klare for fremtiden, forklarer Sønsterud.

Teknologi for hjemmekontoret
Med pandemiens påvirkning på samfunnet og folks behov for teknologi, samt kommende kvantesprang innen både infrastruktur og produkter har Elkjøp stor tro på fremtiden.

- Vi var blant de første til å selge nordmenn vaskemaskiner, og vi vil være de første til å tilby roboter når vi kommer dit. Nedstengning og isolasjon har digitalisert oss ytterligere som samfunn og det stopper på ingen måte her. Allerede i dag påvirker teknologi alle deler av livene våre, og 5G og stemmestyring, i kombinasjon med stadig smartere og raskere produkter, vil revolusjonere hvordan vanlige folk bruker teknologi i hverdagen, sier Trygve Hillesland, administrerende direktør for Elkjøp Norge.

Hjemmekontoret trenger utstyr, og det er vekst både i PC-skjermer og datamaskiner. Det selges også godt med webkameraer og hodetelefoner – og printere.

Gaming under treet
- Med økt smitte og nye sosiale begrensninger inn mot julen er det hjemmeunderholdning og gaming-produkter Elkjøp holder en knapp på som årets julegavevinnere.

- Vår gamingsatsning utvikler seg hele tiden, og det er gledelig å se mangfoldet innenfor hvem som er gamere i dag, på tvers av alder og kjønn. I dag er 44 % av alle gamere jenter, som avkrefter mytene rundt at det kun er gutter som spiller. Vi ser også på tallene at gaming er den soleklare vekstvinneren vår, spillkonsoller har en salgsøkning på 61 % i perioden mai til oktober. Dette gir oss også grunn til å tro at mange finner spillglede under juletreet i år, sier Hillesland.

Fokus på bærekraft
- Vi er i en bransje som må ta grep om bærekraftutfordringen. I Elkjøp arbeider vi både med oss selv og våre leverandører for å forbedre oss. I det siste halvåret er det gjort forbedringer på en rekke områder. Nær halvparten (46,1 %) av omsetningen kommer fra EcoVadis-sertifiserte leverandører. I samme periode har vi gjennomført 300.000 reparasjoner og 212.000 solgte outlet-produkter. Sett opp imot solgte produkter, er dette langt høyere enn i fjor. I tillegg er det samlet inn 16.300 tonn e-avfall, vi er ISO 14001-sertifisert og enda flere relevante sertifiseringer er på vei. I det kommende halvåret vil det komme flere forbedringer og forslag til hvordan vi kan styrke bærekraftarbeidet vårt, avslutter Sønsterud.

Contacts

Kristian Willanger

Senior Communications Advisor, Elkjøp Nordic

Jan Christian Thommesen

Nordic Head of PR and Communications, Elkjøp Nordic