Elkjøp Nordic holder posisjonen som markedsleder i et utfordrende marked

December 15, 2022

(Oslo, 15. desember 2022) Elkjøp Nordic hadde samlede salgsinntekter i de nordiske markedene på 22,3 milliarder kroner i første halvdel av regnskapsåret 2022/2023. Driftsresultatet endte på 22 millioner kroner. Markedsandelen er på nivå med fjoråret og Elkjøp beholder dermed posisjonen som markedsleder i Norden.

Omsetningen i det nordiske elektronikkonsernet endte på 22,3 milliarder i første halvår, som tilsvarer en nedgang på 2,6 % valutanøytralt, og en økning på 17,2 % sammenlignet med 2019/2020 – siste året før korona.

Samtlige markeder har også omsetningsnedgang, minst nedgang i våre to største markeder i Norge og Sverige med henholdsvis 4 og 2%. Resultatet ender på 22 millioner, mot 672 millioner samme periode i fjor. For nærmere presentasjon av resultatene, se tabellene under.

Tjener penger i en tøff tid
Strømkrise, krig i Ukraina, betydelige og gjentatte renteøkninger, rekordlav forbrukertillit og den høyeste inflasjonen siden 80-tallet har ført til at Elkjøps kunder har langt mindre å rutte med. Den høye inflasjonen påvirker også kostnadene, og på toppen av dette gir svak norsk og svensk krone en negativ effekt.

- Selv om salget vårt ender på 17,2 % over nivået før korona, gir lavere etterspørsel, økte kostnader og fulle varelagre en utfordrende marginskvis for alle i bransjen. Overraskende godt salg i Black Week viser imidlertid at det er penger i markedet. Vi er inne i en utrolig tøff tid for varehandelen i Norden, men vi vet at den er midlertidig, og at det er markedsleder som historisk er best rustet. I en så ekstrem situasjon som vi er i nå er vi fornøyde med å tjene penger, samtidig som vi befester posisjonen som klar markedsleder i hele Norden, sier Erik Gunset Sønsterud, konsernsjef i Elkjøp Nordic.

Ser muligheter
Koronaårene ga rekordhøye resultater på grunn av økt etterspørsel. Nå er bildet snudd.

- Vi håndterte et hett og spesielt marked under korona. Nå legger vi om for å komme sterkere ut av en utfordrende situasjon. Vi har allerede iverksatt en rekke tiltak vi begynner å få effekt fra. Vi jobber beinhardt med kostnader og har klart å spare inn inflasjonen og økte avskrivninger. Med lavere etterspørsel må vi ha fullt fokus på kremmerskapet som har vært grunnlaget for vår 60 år lange suksess, sier Sønsterud før han fortsetter.

- Fokuset vårt ligger på margin, kostnader og kontroll på varelager. Vi optimaliserer for lavsesong og ser på hvordan vi kan få best effekt av våre store IT-investeringer de siste årene, for eksempel gjennom flere automatiseringsløsninger. Vi fortsetter samtidig med å forenkle prosesser både for ansatte og kunder, samtidig som vi jobber for en enda smidigere handleopplevelse på tvers av kanaler.

For selv om mange må prioritere forbruket sitt hardere trenger folk elektronikk både til hjem og underholdning, ifølge Sønsterud.

- Elektronikk blir bare viktigere og viktigere i folks liv. Og de fleste ønsker hjelp til å kjøpe, bruke og reparere den. Som markedsleder ser vi muligheter også i tiden vi er inne i nå og jobber hardt for å være det foretrukne valget for alle når de trenger oss.

Flere handler på nett
Etter korona har flere kunder enn ventet kommet tilbake til butikk og netthandelen har stabilisert seg, selv om andelen fortsatt er høyere enn før pandemien. I første halvår ender Elkjøps netthandelandel på 23 % av det totale salget, men i Black Week er andelen på hele 44 %.

- De siste to årene har vi gjennomført en totalrenovering av alle digitale plattformer og tjenester. Våre ansatte kan nå selge samtlige produkter vi har i sortimentet online og i butikk, og varene kan sendes rett hjem til kunden fra en butikk et annet sted i landet. Mange har også oppdaget tjenesten live chat hvor vi hjelper deg å handle hjemme via videomøter. Bedre selvhjelpsløsninger har også tatt vekk unødvendige kundekontakter ved kundesenteret. Forbedringene gjøre det enklere for kundene og oss, samtidig som vi kutter i kostnadene. Summen av alt dette viser at vi er godt rustet for fremtiden, avslutter Erik Sønsterud.

Contacts

Kristian Willanger

Nordic Communications Manager, Elkjøp Nordic