Elkjøp opprettholder lederrollen i knalltøft marked

July 7, 2022

Elkjøp Nordic leverte sitt nest beste resultat noensinne for finansåret 21/22. Elektronikkjeden er fortsatt i tet som markedsleder i Norden, på tross av den kraftige økningen i netthandelsdelen i markedet fra før Corona pandemien. Samlet omsetning i Norden øker valuta-nøytralt med 1,5% på toppen av en ekstraordinær vekst på 21% i fjoråret. Endringer i valutakurser mot norske kroner gjør at regnskapet viser en nedgang på 2,1% til 48,8 milliarder kroner. Driftsresultatet (EBIT) endte på sterke 1 692 millioner kroner, noe ned fra fjorårets rekord på 1 808 millioner kroner.

- Til tross for et svært utfordrende marked for varehandel, og at vi det siste året har gjennomført en betydelig oppgradering av våre IT-systemer for alle butikkansatte og våre kunder, så leverer vi et sterkt resultat. Jeg er stolt over hvordan alle i Elkjøp-kjedene har jobbet sammen for å klare dette under slike krevende omstendigheter, sier Erik G. Sønsterud, konsernsjef i Elkjøp Nordic.

Vokser gjennom korona og usikre markeder
Hjemmekontor og nedstengning ga en kraftig medvind, men sett i perspektiv har Elkjøp i snitt vokst med mer enn 100 millioner årlig i driftsresultat (EBIT) de siste fem årene. Fra 19/20 før pandemien til 21/22 er dermed driftsresultatet opp med over 200 millioner.

- Det har vært noen stormfulle, men også gode år, siden elektronikk har blitt enda viktigere for våre kunder og samfunnet gjennom pandemien. Fremtidsutsiktene er svært usikre på grunn av den økonomiske og sikkerhetspolitiske situasjonen i verden. Men som markedsleder i en spennende bransje, ser vi positivt på mulighetene som ligger foran oss selv i tøffe tider, sier Sønsterud.

Nett og butikk like viktig
Med en omsetningsvekst på 4% er Sverige det største markedet for Elkjøp, som er klar markedsleder i alle de fire nordiske landene. Total markedsandel i Norden landet på 25,9% som er på samme nivå som før pandemien og litt opp fra første halvår som endte på 25,8%. Adskilt har markedsandelen fra før pandemien økt både på nett og i butikk.

- I dag starter nesten alle handlereisen sin på nett, men teknologi blir stadig mer komplisert for mange og behovet for hjelp underveis gjør at tilgjengeligheten vår er viktig. Med over 420 butikker i Norden, i kombinasjon med 11.000 kompetente medarbeidere som kommuniserer med kundene på lokalt språk, er tilstedeværelse og tilgjengelighet våre viktigste kort. Derfor tenker vi omnikanale kundereiser i alt vi gjør, og lanserer også nå forsendelser direkte hjem fra butikk i tillegg til klikk og hent i butikk, forklarer Sønsterud.

Investerer i vanskelige tider
Med varemangel, leveringsutfordringer, inflasjon og økte strøm- og drivstoffkostnader er listen over utfordringer lang, og konkurransen hard om forbrukernes lommebok. Elkjøp ser likevel muligheter og fortsetter utviklingen. Planer for en utbygging, og nær dobling, av sentrallageret i Jönköping ble nylig lansert. Samtidig fortsetter den grønne omstillingen.

- Som markedsleder ser vi også muligheter i et tøft marked og fortsetter med samme styrke. Vi har en solid inntjening og investerer i det som er viktigst, nemlig våre ansatte, våre butikker, digitalisering og bærekraftige løsninger, sier Sønsterud, før han utdyper.

- Denne våren kunne vi endelig igjen samle over 6000 medarbeidere og leverandører til vår årlige opplæringsmesse for å videreutvikle våre medarbeidere som pålitelige rådgivere. Vi jobber også aktivt med å gjøre det enklere å forlenge levetiden på produktene, og gjennomførte mer enn 860.000 reparasjoner i fjor. Velger kunden å handle nytt kan man enkelt sortere på hvilke leverandører som driver mest bærekraftig gjennom EcoVadis-rangering og miljømerking på våre nettsider. Nærmere 50% av vår omsetning kommer nå fra salg av produkter fra EcoVadis-rangerte leverandører.

Gaming og hjemmekontor
Selv om samfunnet har åpnet igjen investerer nordboere i bedre og dyrere PC’er og skjermer til videomøter og mer permanente løsninger for kontoret hjemme. Markedet for gaming er fortsatt brennhett, både for gamingkonsoller- og PC’er. I tillegg har folk flest oppdaget VR, med brillene til Oculus i spissen.

- Foreløpig brukes VR mest til gaming, men denne teknologien er også fremtiden for det virtuelle kontoret. Digitaliseringen av hjemmet er også i sterk fremgang, hvor sikkerhet, appstyrte dørlåser og ringeklokkekameraer leder an i smarthjem-kategorien, avslutter Sønsterud.

Contacts

Kristian Willanger

Nordic Communications Manager, Elkjøp Nordic