Elkjøp vinner av bærekraftpris

March 14, 2023

Elkjøps resirkuleringskampanje «Urban Miner» fortsetter å sanke priser. Etter helgens storeslem med fem priser under reklamebransjens Gullblyanten, ble kampanjen tirsdag kåret til årets bidrag innen bærekraftig merkevarebygging og kommunikasjon av Sustainability Brand Index.

Den jurybaserte prisen har som mål å fremheve kommunikasjon som på en nyskapende måte har vært en driver for å inspirere til bærekraftig atferd blant norske forbrukere. I tillegg til Elkjøp var ASKO og Vipps blant årets finalister. Ved å kombinere behovet for resirkulering av elektronikk med verdens mest spilte dataspill, Minecraft, trakk Elkjøp og Microsoft det lengste strået.

- Kampanjen har nådd millioner av mennesker gjennom sosiale medier og ført til konkrete resultater ved at over 17 tonn med gamle dingser har blitt resirkulert. Vi lot oss imponere stort over den innovative bruken av kreativitet, samarbeid og engasjement for å øke bevisstheten og kunnskapen om å resirkulere elektronisk avfall, sier juryleder Åshild Mathisen, Partner i Try Råd.

Blander digital og virkelig verden
Med et felles mål om å få unge til å resirkulere elektronikk, skapte Elkjøp og Minecraft en bro mellom den virkelige og den digitale verdenen, som den unge målgruppen lever i hver dag. Med enkle budskap om at de gamle dingsene dine er en gullgruve, og en ordning med Minecoins i retur ved innlevering og resirkulering hos Elkjøp, skapte kampanjen oppmerksomhet over hele verden.

- I Norge og Norden blir vi tidlig lært opp til å resirkulere plast, glass og papp, men vi vet for lite om- og er for dårlige på å resirkulere elektronikk. Å gi gamle dingser verdi i minecoins gjorde det enklere å formidle budskapet og morsommere å delta. Gjennom kampanjen alene har vi fått inn 17 tonn med gammel elektronikk, og delt ut mer enn 9 millioner Minecoins på tvers av Norden, sier Nils Martin Øyo, prosjektleder for kampanjen i Elkjøp.

Hvert hjem er en gullgruve
Ifølge Global E-waste Monitor har en vanlig europeisk husholdning liggende rundt fem kilo ubrukt elektronikk per person. Teknologiske produkter består av verdifulle elementer og mineraler det er knapphet på, og etterspørselen kommer til å øke betraktelig de neste årene. Det betyr at hvert hjem er urbane gullgruver med et enormt gjenvinningspotensial.

- Elkjøp i Norden resirkulerer rundt 30.000 tonn elektronisk avfall hvert år, og rundt 82 prosent av det vi samler inn blir brukt som råvarer til å produsere nye produkter. Verden er i ferd med å gå tom for mange av mineralene som kreves, derfor haster det med å resirkulere mer elektronikk og vi er veldig glade for at kampanjen lykkes og øker farten på gjenvinningen, sier Camilla S. Gramstad, bærekraftsjef i Elkjøp Nordic.

Contacts

Kristian Willanger

Nordic Communications Manager, Elkjøp Nordic